BIBLIOTECA D'AULA


Aconseguir que els alumnes llegeixen per iniciativa pròpia i que gaudisquen amb les seues lectures no és una tasca fàcil. Els nostres alumnes viuen envoltats per les noves tecnologies: tablets, consoles, ordinadors, mòbils, internet... Qualsevol d'aquestos aparells pot ser més atractiu per ells que un llibre. De segur que ho són. No obstant, llegir pot ser una aventura, una història d'amistat, una estona divertida, un viatge increïble i mil experiències més. Açò és el que han de descobrir els nostres xiquets. I açò és el que nosaltres hem d'intentar que descobrisquen. Però, com ho fem? No crec que hi haja una única manera. Cada mestre haurà de buscar i adaptar estratègies per als seus alumnes. Aquestes són les que posem en pràctica a classe:

- Hi ha llibres de tots els gèneres i de diferents edats: narracions, poesia, teatre, divulgatius, còmics, àlbums il.lustrats, revistes.
- Els alumnes poden triar el llibre que vullguen. Si després de llegir els primers capítols no els agrada, el poden tornar i agafar un altre. Tenim un registre on escriuen el títol, la data en què l'agafen i en què el tornen.
- No tenen límit de temps per a llegir-lo. Cada quinze dies parlem dels llibres que estan llegint. Conten l'argument, si els agrada o no i perquè.
- Setmanalment dediquem 30 minuts a la lectura silenciosa. Cada xiquet tria un lloc de la classe i es posa còmode. Tots volen llegir en el racó de lectura, així que per anar-hi fem torns. Jo també llisc en aquest moment. Durant estos minuts sols se sent el soroll de fora de la classe.
- Quan acaben un llibre, poden fer una recomanació i penjar-la al suro de les recomanacions. També tenim un blog on recomanem llibres: http://recomaneunllibre.blogspot.com.es/
- Tenim un carnet lector on pose un segell quan s'han llegit un llibre. Quan porten 10 llibres llegits, els done un diploma.
- No hi ha fitxes, ni resums obligatoris dels llibres. Fem resums, però igual que fem redaccions, descripcions, contes, notícies...
- El racó de lectura és un lloc agradable i especial per a ells.

Els meus alumnes diuen que els agrada llegir. Sincerament, sé que no a tots els agradarà, però estic sorpresa de com em demanen canviar els llibres, com els comenten i de l'entusiasme que demostren alguns per llegir.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada